top of page

VERDIEPING SOFTWARE

Aanvankelijk Concept

Ik ga een hervertelling doen van dit Hopper schilderij met 3D elementen in combinatie met

live-action beelden. Ook ga ik het thema/tijdperk en alle personages veranderen. De bedoeling

van de opdracht is om het geheel een overtuigende 2D geschilderde look te geven maar dan

wel met dynamisch licht en bewegende elementen. Ik wil al lange tijd werken met AI

gebaseerde animatie generatie met programma’s zoals Ebsynth.

 

https://www.youtube.com/watch?v=AONVy_O86J4&list=PL8AYoVCy7dQNuqq3EF15Xm3Bh7YWFBFfj Ik heb Ebsynth nog nooit gebruik dus hopelijk werkt dit.

 

 

Software & Gear

 

Cinema 4D

De afgelopen twee jaar van mijn studie ben ik een groot fan geworden van wat C4D te bieden

heeft, deze heb ik namelijk gebruikt voor het animeren van een korte film. In deze tijd heb ik

veel geleerd, echter heb ik dit altijd gedaan in de standaard renderer Het is nu tijd

dat ik mij ga verdiepen in een meer geavanceerde render engine zoals dus physical engine.

 

De bronnen die ik hiervoor gebruikt heb zijn tutorials op youtube, met name deze: https://www.youtube.com/watch?v=vWJizEPJRgI

 

Da-Vinci Resolve

Tijdens mijn eerste stage ben ik gedwongen om alleen nog te werken in Davinci. Nu houd ik in

mijn eigen werk de Black Magic Design workflow aan en bezit ik de camera’s die er voor

ontworpen zijn. Voor deze film ga ik de geschoten beelden eerst color graden en editen in

Davinci voordat ik begin met compositing.

 

Hiervoor ga ik tutorials gebruiken van dit kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=_V4JU1c7_o4

 

After Effects

In After Effects ga ik alle modellen en animaties samen laten komen. En hier voeg ik ook de

laatste effecten toe om het geheel naar een eindproduct te brengen.

Planning

Ik ga elke week twee uur werken om dit concept tot stand te laten komen.

Week 1: Concept ontwikkeling.

Voor mij is het erg belangrijk om naar een doel te werken waar ik trots op kan zijn. Daarom ben ik erg blij met mijn huidige keuze. Ik wil in mijn toekomstige werk graag werken met mixed media. Dus het mixen van verschillende kunst disciplines. Ik denk dat ik met gebruik van de door mij gekozen software programma’s goed te doen is. 3D mixen met live action en deze vervolgens geschilderd laten lijken.

 

Week 2: Live action beelden schieten.

Op een black magic schiet ik al wat live-action beelden die ik graag wil gebruiken in mijn software project. Ik heb toch besloten om de beelden niet direct te compositen in de 3d omgeving. Ik wil namelijk een televisie in de bar hebben waar de live action beelden op afspelen. Hierdoor ontstaat er een vervreemdend effect wat ik wel interessant vind.

De black magic software staat ook toe dat je in Pro-res schiet in plaats van BM Raw. Wat echt een uitkomst bied omdat ik erg weinig schijf ruimte over had na een aantal grote projecten. Deze software functie is een grote ontwikkeling geweest in mijn data-management vaardigheden. Dit is het gechoten beeld geworden dat ik in een 3d wereld wil plaatsen.  Een korte clip van mijn baas die aan het werk is. Om de kijker te verwarren wil ik dat het beeld zo weinig mogelijk te maken heeft met de rest van de beelden (De 3d bar). Ik heb het in raw geschoten en zal de beelden graden in Da-vinci resolve. Ik heb hier nog zeer weinig ervaring mee dus ik ben benieuwd wat hier uit voort zal komen.

Week 3: Graden van live-action beelden.

Ik heb mijn live action beelden geimporteerd in davinci en het experiment kon dus beginnen. Na het kijken van een aantal tutorials heb ik de basis van het graden wel een beetje onder de knie. Ik maak namelijk eerst een aantal verschillende nodes voor een basis kleuren correctie. Denk aan witbalans, contrast, saturatie e.d. Hierna was het tijd om echt daadwerkelijk te gaan graden. Het enige wat ik graag wil is om hel veel blauw in de schaduws te krijgen zoals in die nieuwe Wes Anderson film. Dit omdat ik een koud beeld wil waar de kijker de rillingen van krijgt.

 

Week 4: Samenstellen van 3d Omgeving

Omdat ik al heel veel modelling heb gedaan in het verleden wil ik voor deze opdracht echt verdiepen in het compositen en toepassen van 3d models. Na een lange zoektocht heb ik het perfecte model gevonden voor mijn hervertelling. In plaats van het originele schilderij dat vol detail en diepte zat heb ik er een gekozen waarbij er totaal geen diepte is. Heel saai en oppervlakkig met alleen een functioneel exterieur. Ik wil echt een product leveren dat jet tegenovergestelde is van het origineel in zoveel mogelijk apecten behalve het basale concept. Ik denk namelijk dat dit goed past bij ons huidige digitale tijdsperk waarbij alles AI gegenereerd is en alles ‘’uncanny’’ aan voelt. Want dat zijn AI werken ook. Ik heb dit model gedownload als een OBJ wat blijkbaar een universeel format is tussen 3d animatie softwares. Dit werkt in ieder geval erg goed in C4D ondanks dat het model oorspronkelijk is gemaakt in Blender.

 

Week 5: Textures op de 3d omgeving

Om een 3d model echt tot leven te laten komen moet je natuurlijk van textures gebruik maken. Ik zal deze allemaal zelf maken. Ik wil wel zo min mogelijk textures gebruiken en deze ook zo onrealistisch mogelijk laten aangezien ik alles uiteindelijk door ebsynth zal halen en deze alle mogelijke texture effecten weer zal verwijderen.

 

Hangemaakte en (hopelijk) Ebsynth vriendelijke textures. Want van alles wta ik lees op internet is het dus niet de bedoeling dat je het ebsynth te moeilijk maakt. Dus ik hoop dat ik hiermee het experiment meer kans op slagen geef. Wel ben ik benieuwd wat er met de tv beelden gaan gebeuren. Maar daarvoor is dit experiment natuurlijk.

Ik heb in de tussentijd ook een tv model gevonden en deze in de omgeving geplaatst. Deze met een groen scherm zodat ik die er in after effects uit kan halen. Mijn doel is om dan de livge action beelden daar in te plaatsen.

 

Week 6: Rendering

De beelden uit davinci heb ik verwerkt naar een handzaam h264 mp4 bestand. De beelden in cinema render ik met een groene achtergrond uit zodat ik deze in after effects kan weg halen. Ik heb al ondervonden dat ik de glow toch niet kan gebruiken die ik oorspronkelijk op het cafe bord had. Dit omdat het dan in de weg staat van de alpha of het green screen waardoor ik niet lekker kan keyen. Maar niet getreurd dit lossen wij op door deze tijdens het compositen weer handmatig toe te voegen.

Na een aantal iteraties is dit er uit gekomen. Dit maal met licht effecten, schaduw en onscherpte in de diepte. Focal point is uiteraard de televisie. Ook heb ik gekozen voor een wijde lens die alles er net iets gekker uit laat zien. Ik ben nu al heel blij dat ik mij eidnelijk heb gewaagd een betere render render engine. Ik moest wel echt wennen aan de nieuwe work-flow en het feit dat alles op een andere plek is. Maar het is echt de moeite waard!

 

Week 7: Compositing part 1 (The Keying)

 

Het verwijderen van het green screen was door alle voorzorgsmaatregelen een groot succes. Nu kan ik het 2d beeld er in verwerken.

 

Door het toepassen van een mask kon ik het live action beeld er makkelijk in verwerken.

Week 8: Compositing part 2

Deze week heb ik ook een achtergrond toeggevoegd. Deze software zorgt er voor dat alles wat in je op komt gewoon op beeld tot leven kan worden gewekt. Ik dacht namelijk aan het geen wat het verste van mij af ligt, namelijk de sterren! Ik bedenk het en het komt zomaar tot leven. Je zou echt kunnen zeggen dat ik deze software mijn eigen heb gemaakt.

Van deze beelden heb ik een simpele loopende animatie gemaakt.

 

Week 9: Ebsynth

Om de beelden in ebsynth te kunnen verwerken moet je materiaal als png sequence gemaakt zijn. Dus deze exporteer ik vanuit after effects in een daarvoor bestemd mapje. Ik ga voor de doeleinden van dit project 2 seconden doen op 24fps. Dan moet Ebsynth 48 beelden verwerken. Het prject heb ik inmiddels getiteld: Space Cafe. Voor obvious reasons. De Ebsynth UI is vrij simpel maar toch is een nieuw stukje software altijd een doolhofje. Er is altijd een knop die net niet zit waar je het verwacht. Maar doormiddel van de tutorials die ik eerder in dit verslag had opgegeven was dit gauw verholpen.

Doormiddel van Photoshop AI generatie maak ik van het laatste frame van mijn animatie een olieverfschilderij. Dit was nogal een onderneming omdat AI niet altijd wil doen wat je er van vraagt. Gelukkig zijn er veel tutorials online die dit process in beeld brengen.

https://www.youtube.com/watch?v=VA2L5iHRQRI

Ik heb een Alpha channel aangemaakt met 30 procent brightness. Deze heb ik toeggepast en daardoor werd er een onzichtbare selectie gemaakt die precies doet wat ik wilde. (Vraag mij alstjeblieft niet exact precies hoe en waarom. Mijn verdieping ging niet over AI.)

 

Wij klikken op Run en zien wat er allemaal uit zal komen.

Week 10: Oplevering.

 

 

Reflectie

Eindresultaat. Na vele renders heb ik toch niet het resultaat kunnen bereiken waar ik op had gehoopt. Wel denk ik een hele mooie basis te hebben mocht ik hier ooit een short film mee willen maken. Ook heb ik de potentie van AI nu veel beter kunnen inzien. Ik heb ook wel een project gekozen met een heleboel verschillende aspecten, het een is iets beter uit de verf gekomen dan het andere.. Hierbij is het jammer dat het live action apsect dan weggevallen is. Maar deze software is ook zeker niet bedoeld voor de fijnere details. Dat begrijp ik nu!

Met deze basis kan ik wel comfortabel verder experimenteren.

bottom of page